Vrijwilligerswerk

Inleiding

Manege Dennenhof biedt via hippotherapie een sportieve uitdaging aan personen met een beperking in een omgeving waarbinnen zowel personen met als zonder een beperking elkaar ondersteunen. Enerzijds kunnen we extra hulp gebruiken bij het onderhoud van de stallen. Anderzijds is de nood aan extra ondersteuning bij elke ruiter verschillend waardoor we graag beroep doen op de extra handen van vrijwilligers tijdens de therapiesessies. Voor vrijwilligers is manege Dennenhof een sociale werk- en leeromgeving met paarden waarbij men niet alleen in contact komt met toffe personen met een beperking, maar ook binnen een dynamisch team tal van taken mag uitvoeren. Je staat er dus niet alleen voor. De medewerkers van de manege geven steeds aan wat kan gedaan worden en informeren en ondersteunen hierbij steeds de vrijwilliger. Bereidwilligheid en leergierigheid worden hierbij erg gewaardeerd.

Wie kan vrijwilliger zijn?

Iedereen (man/vrouw) met (Begeleid Werker) of zonder beperking (vrijwilliger) van 14 jaar* en ouder die er niet voor terug deinst om zich vuil te maken en de handen uit de mouwen te steken. We vragen een zekere mate van zelfstandigheid, maar willen je natuurlijk in het begin onder begeleiding wegwijs maken. Omdat onze doelgroep bestaat uit zowel ruiters met als zonder beperking, staan we er op dat je een open geest en respectvolle houding t.a.v. alle ruiters en teamleden kan tonen. Bij voorkeur heb je ervaring met paarden, maar dit is zeker geen must.

*In samenspraak met school, CLB, vrijwilliger en ouders begeleiden we ook minderjarigen die om uiteenlopende redenen niet komen tot een voltijds schooltraject.

Wat doet een vrijwilliger?

Een volledige werkdag start om 8u en eindigt om 17u. Als vrijwilliger kan je, in samenspraak met de medewerkers, binnen deze tijdspanne mee ondersteuning bieden aan de manegewerking. Vrijwilligerswerk bij ons houdt concreet het volgende in:

  • stallen uitmesten
  • stallen instrooien
  • paarden hooi en korrels geven
  • paarden borstelen en klaarmaken voor therapie
  • hippotherapiesessies ondersteunen door een paard of ruiter te begeleiden
  • logistieke ondersteuning: afwas, vegen, kleine reparatiewerken

We kunnen je helaas geen aanbod doen als:

  • je na een inloopperiode toch niet een zeker mate van zelfstandigheid verworven hebt
  • je constante begeleiding nodig hebt (1 op 1)
  • je fysiek niet in staat bent om stallenwerk uit te voeren of mee te stappen in de piste

Het team

Ons team bestaat uit:

  • 2 vaste medewerkers: Laurens (coördinator) en Kim (hippotherapeut). Zij begeleiden je tijdens de dag en zijn je aanspreekpunt. Heb je vragen, een probleem of leuke ideeën dan kan je bij hen steeds terecht.
  • een gevarieerde waaier aan collega’s bestaande uit: Begeleid Werkers, vrijwilligers en stagiaires met vaak een wisselend engagement.
  • 12 gemotiveerde therapiepaarden

De werkplek

  • De ontmoetingsruimte/cafetaria: plaats waar de ruiters op hun beurt wachten om paard te rijden en waar we eveneens lunchen en pauzeren.
  • De binnenstallen bieden plaats aan de 12 manege/therapiepaarden die hun steentje bijdragen tijdens de hippotherapie, valide lessen en inclusiekampen.
  • Binnenpiste, buitenpiste & therapiepad: tijdens de therapie wordt er vooral gestapt, dit gaat meestal door in de binnenpiste. Bij goed weer en met toestemming van het werkend personeelslid kan er gestapt worden in de buitenpiste of op het therapiepad.
  • Manegeweide: over de middag of in het weekend mogen de therapiepaarden op deze weides grazen en spelen met hun kuddegenoten.
  • Buitenstallen: deze worden verhuurd aan particulieren die hun paard niet thuis kunnen stallen. De paarden in deze stal, noemen we “eigenaarspaarden”. Ze nemen niet deel aan de activiteiten van de manege.
  • Eigenaarsweide: enkel voor de eigenaarspaarden die elke dag buiten mogen.

Wat bieden wij aan

Wij bieden jou een leuke werkplek waar we op zoek gaan naar een goed evenwicht tussen wat wij nodig hebben en wat jij kan en wil bieden. We voorzien een vrijwilligerscontract waardoor je verzekerd bent. Eén keer per jaar zetten we je extra in de bloemetjes tijdens de “Week van de Vrijwilliger”. Bij voorkeur kan je je gedurende een bepaalde periode engageren op een vast moment (1/2 dag per week, 1 dag per week, meerdere (halve) dagen per week,…). Wij zijn iedere werkdag aanwezig tss 8u en 17u en op zaterdagochtend van 8u tot 12u. Tijdens een kennismakingsgesprek bekijken we samen met jou hoe en wanneer we je kunnen inplannen in het werkrooster. Als beide partijen akkoord zijn met een opstart, verzorgen we de nodige administratieve zaken (vrijwilligerscontract, engagementsverklaring). Je staat er natuurlijk niet alleen voor. We willen je dan ook zo goed als mogelijk ondersteunen en voorbereiden op dit vrijwilligerswerk. Deze brochure is de eerste stap. Tijdens je vrijwilligerswerk hier, zullen we je blijven coachen. We ondersteunen elkaar hierbij en geven de nodige tips en tricks om het werk zo veilig en aangenaam mogelijk te laten verlopen. Kijk dus zeker ook even naar volgende (gedateerde, maar wel nog correcte) filmpjes die aangeven hoe je de paarden kan borstelen en opzadelen en hoe je de paarden het beste uit de stal haalt:

Onze opleidingsdagen kunnen een ideaal startpunt vormen om aan dit vrijwilligerswerk te beginnen. Binnen deze “HOW TO HIPPO”-avonden krijg je meer inzicht in wat deze therapie inhoudt, wat hiervoor nodig is, wat je hierbij dient te doen en vooral waarop je dient te letten i.f.v. de veiligheid van iedereen. Daarna is er dan ook ruimte om dit alles ook daadwerkelijk eens uit te voeren.

Interesse?

Voel je je aangesproken en wil je ons team komen versterken? Neem dan zeker contact op met Kim of Laurens op het nummer 09 371 94 47 of stuur een mailtje naar info@manegedennenhof.be. We spreken dan af voor een verkennend gesprek en een rondleiding. Tijdens dit gesprek kunnen we goed aftoetsen of we voor elkaar een meerwaarde kunnen betekenen. Ben je geïnteresseerd in Begeleid Werk, neem dat zeker samen met je jobcoach contact op. Hopelijk tot gauw! We staan ook open voor hippotherapie gerelateerde stages.

Stages

Aanvragen voor stages kunnen via mail doorgestuurd worden. Studenten die willen starten, komen vooraf op kennismakingsgesprek en kunnen paardrijden/met paarden omgaan. We dragen heel veel zorg voor onze ruiters en laten enkel stagiaires toe die bereid zijn en zich er toe in staat voelen om met onze ruiters op een juiste manier en respectvol om te gaan. Voel je je aangetrokken tot een zinvol engagement in de boeiende en levendige werking van de manege? Neem dan contact op via T 09 371 94 47 of info@manegedennenhof.be.