Onze pony’s Mike & Rocky

Rocky

Rocky is een voskleurige Shetlanderruin, geboren in 2003. Als 2-jarig veulen werd hij in beslag genomen, samen met 4 andere Shetlanders, omwille van verwaarlozing. Door de verwaarlozing heeft hij zeer snel last van hoefbevangenheid en in zijn hals, net achter zijn oren, een “put”. We weten niet precies hoe dit komt, maar vermoeden dat er spieren beschadigd zijn (door ergens tussen vast te staan met zijn hoofd of geslagen te worden?). Na de inbeslagname kwamen de 5 Shetlanders terecht in een tijdelijke opvang. Van daaruit verhuisde Rocky naar Laurens thuis om daar als gezelschap te dienen voor zijn paard: Othello. Na Othello kreeg Rocky nog 2 paardenvriendjes: Jethro en Pinkpop. In april 2019 verhuisden Rocky en Pinkpop naar manege Dennenhof. Pinkpop werd vriendjes met Oker. Rocky kon echter niet bij Pinkpop op de grasweide omwille van een te groot risico op hoefbevangenheid. Hij ging hier niet helemaal mee akkoord, wou ook een vriendje en ontsnapte meer en meer om ons dat duidelijk te maken. We gingen daarom op zoek naar een compagnon.

In het begin waren Rocky en Mike wat onwennig, ze wisten nog niet zo goed wat ze aan elkaar hadden. Na een weekje echter waren alle plooien glad gestreken en sindsdien zijn het twee lieve vriendjes. Behalve als het over eten gaat: dan moet Rocky toch even tonen dat hij de baas is en stuurt hij Mike weg… Om dan na 5 min toch samen van dezelfde hoop hooi te eten.

Rocky en Mike leden in het verleden al veel aan “hoefbevangenheid”. Dit is een hoefaandoening die veroorzaakt wordt door te veel gras of andere voeding. Shetlanders zijn echter “zuinige” pony’s. Ze hebben niet veel nodig om te (over)leven. Als hoefbevangenheid niet goed verzorgd wordt, kan dit tot permanente mankheid of zelfs tot overlijden van een paard leiden. Het risico op hoefbevangenheid is waarom Mike en Rocky in een zandpaddock staan en enkel een beperkte hoeveelheid hooi krijgen. Als we hen op een grasweide zouden laten, zouden ze quasi onmiddellijk terug ziek worden. We willen jullie daarom vragen om hen héél veel aandacht (let op voor de schrikdraad!) maar a.u.b. geen extra eten te geven. Het is omdat wij goed kunnen bijhouden wat ze eten, dat we kunnen voorzien dat ze nog lang en gezond mogen leven!

Mike

Mike is een gevlekte Shetlanderruin, geboren in 2007. Als jong pony’tje werd hij gevonden op straat in St Niklaas. Hij werd door de dierenbescherming naar de Old Horses Lodge gebracht in de hoop dat zijn baasjes hem daar zouden komen zoeken. Helaas was dat niet het geval. Vanuit de Old Horses Lodge ging hij als pleegpony samen met een pleegpaard bij een gastgezin wonen. Omdat het gastgezin in het najaar van 2019 verhuisde naar Tenerife, konden Mike en het paard niet mee, daarom verhuisden ze terug naar de Old Horses Lodge. In onze zoektocht naar een maatje voor eenzame, ontsnappende Rocky kwamen we Mike tegen. Sinds 29 januari 2020 verblijft hij nu bij ons.